Minden a Tengerészgyalogságról

A Tengerészgyalogság születése

Az Amerikai Tengerészgyalogság múltja az Amerikai Függetlenségi Háború Kontinentális Tengerészgyalogságának (Continental Marines) intézményes gyökereire vezethető vissza.

Alapítója Samuel Nicholas százados


Tengerészgyalogos Hadtest első parancsnoka (1775-1783), /élt:1744 -1790 augusztus 27/

Az alapítás Philadelphia-ban, a Tun Tavern-ben, a Második Kontinentális Kongresszus határozata alapján történt, 1775. november 10-én. Ezt a napot tartja születésnapként nyilván, és ünnepli a mai Tengerészgyalogság.
Samuel Nicholas megkapta a Tengerészgyalogság parancsnoka (Commandant of the Marine Corps) címet, és az örnagyi (Major) rangot, majd két tengerészgyalogos zászlóaljat hozott létre, melyben 131 tengerészgyalogos tiszt, és több, mint 2000 tengerészgyalogos katona szolgált. Feladatuk volt, hogy gyalogos erőként szolgáljon tengeri hajókon. Ők feleltek a hajó biztonságáért, védték a hajót a támadások során, illetve ők hajtották végre a támadásokat az ellenséges hajók legénysége ellen, valamint a lázadásoktól védték a tiszteket, aki segítségükel rendet, fegyelmet tartottak a legénységnél.
Mindezeken túlmenően a Kontinentális Tengerészgyalogság volt a Kontinentális Haderők első kétéltű hadviselésre alkalmas egysége, így Amerika első ilyen jellegű hadereje.
Legnagyszerübb bizonyítékát képességeiknek akkor adták, amikor kétszer is elfoglalták a Bahamai New Providence-ben, a Brit haderő számára létesített lőszerraktárakat, a kormányzó házát, és a tengeri kikötőt, így megszerezvén az ottani puskaport, lőszert, ágyúkat, illetve a második rajtaütéskor négy kisebb hajót zsákmányolva távoztak.

1783 áprilisában, a Függetlenségi Háború befejeztével, a Kontinentális Tengerészgyalogságot, és a Kontinentális Haditengerészetet a Kongresszus feloszlatta.
Újraélesztése az 1798-1800 között zajló Quasi-Háborúnak, avagy a Kalóz Háborúnak köszönhető, melynek előkészületei egészen 1794-ig nyúlnak vissza. Ekkor döntött ugyanis a Kongresszus arról, hogy az újonnan készülő fregattokra tengerészgyalogosokat toborozzanak az 1797-es esztendő augusztusáig. Ezzel megalakult az Amerikai Tengerészgyalogság (United States Marine Corps).
De ez már egy másik történet (lásd: Quasi-Háború)

Kontinetális Tengerészgyalogság egyenruhája
Az 1776 szeptember 5-én a Tengerészeti Bizottság kiadta a Kontinentális Tengerészgyalogság egyenruha előírását, melyben előírták a zöld színű kabátot fehér kifordításokkal (hajtókák, kézelők, kabátbélés), magas bőrgallérral, hogy védje a nyakat a késsel történő vágásoktól, és egyenesen tartsa az ember fejét. Ennek emlékére őrizték meg a “Bőrnyakú” becenevet, és a magas gallért a Tengerésgyalogos díszegyenruhán. Noha a legendás zöld szín a tradicionális szine a lövészeknek, a Kotinentális Tengerészgyalgosok csak muskétások voltak, és a választás azért zöld színű kabátra esett, mert egyszerüen hozzáférhető volt Philadelphiában, és így megkülönbözetethetők lettek a Tengerészgyalogosok a vörös kabátos Britt katonáktól, vagy a kék kabátos Kontinentális Hadseregtől, és Haditengerészektől. Egyébként Samuel Nicholas vadászklubjának szintén zöld színű kabát volt az egyenruhája, ezért is javasolta a Bizottságnak a zöld színű egyenruhát.

Folytatás: A Quasi-Háború, avagy a Kalóz Háború